Reciklaža znači zaštitu resursa: Interzero je 2023. uštedeo količinu primarnih sirovina koja je ekvivalentna potrošnji tekstila 28,6 miliona građana EU.

Berlin/Keln. Povećanjem stope reciklaže i manjim rasipanjem resursa, upravljanje sirovinama u krugu je efikasan način za sprečavanje eksploatacije naše planete i ograničavanje daljeg zaoštravanja klimatske krize. Ovo je jasno iz danas objavljene studije „Resources saved by recyling“, koja pokazuje da je Interzero, vodeći evropski dobavljač kružnih rešenja, sprečio oko 1,2 miliona tona emisije gasova staklene bašte u 2023. godini reciklirajući oko 2,5 miliona tona materijala koji se mogu reciklirati. Ovo je ekvivalentno godišnjoj emisiji ugljenika uzrokovanom potrošnjom tekstila 4,5 miliona građana EU. Istovremeno, Interzero i njegovi kupci su uspeli da uštede više od 11,1 milion tona sirovina, što je ekvivalentno tekstilnim resursima koje koristi oko 28,6 miliona ljudi u EU u jednoj godini.*

„Gledajući recikliranje tekstila, jasno je da je reciklaža izuzetno važna za potencijal životne sredine – i zašto je tako hitno ubrzati kružnu transformaciju na svim nivoima“, rekao je dr. Aksel Švajcer, predsednik Interzera. „Ovo se posebno odnosi na materijale koji se mogu reciklirati i koji se još uvek sistematski ne recikliraju.

Za razliku od reciklaže ambalaže, na primer, recikliranje tekstila je još uvek u povoju. Dok se oko 92 miliona tona tekstila baci širom sveta svake godine, samo jedan procenat ove ogromne količine tekstilnog materijala se trenutno vraća u proizvodnju kroz reciklažu vlakana u vlakno.

„Želimo da sarađujemo sa tekstilnom industrijom kako bismo zatvorili njenu petlju materijala i iskoristili naše iskustvo kao uspostavljenog integrisanog pružaoca usluga kako bismo razvili sveobuhvatan pristup vraćanju, sortiranju i recikliranju tekstila“, rekao je dr. Akel Schveitzer. „Ovim možemo smanjiti opterećenje životne sredine i pomoći kompanijama da uspostave cirkularna rešenja koja su konkurentna i pogodna za budućnost.

Sat otkucava jer novi propisi EU, kao što su zahtevi za odvojeno prikupljanje otpada koji će biti uvedeni 2025. godine i planovi za produženu odgovornost proizvođača (EPR) za tekstil i Nacionalna strategija kružne ekonomije Nemačke savezne vlade (Nationale Kreisvirtschaftsstrategie, NKVS) povećavaju pritisak na kompanije da preduzmu akcije.

Više od 15 godina, Interzero je obezbedio da se uticaj reciklaže na životnu sredinu nezavisno i naučno verifikuje kako bi informisao, obrazovao i predstavio jake argumente za kružnu transformaciju privrede. Godišnji izveštaj o učinku na životnu sredinu koji je objavio Fraunhofer institut za životnu sredinu, bezbednost i energetsku tehnologiju (UMSICHT) naglašava trajni uticaj Interzerovog rada – i pomaže klijentima pružaoca usluga cirkularne ekonomije da transparentno komuniciraju o održivom razvoju. Interzero je dobio priznanje za svoju sveobuhvatnu posvećenost ovom cilju kada je dobio nemačku nagradu za održivi razvoj 2024 u kategoriji upravljanja otpadom i reciklažom, kao i specijalnu nagradu u oblasti transformacije resursa.

O Interzero-u

Interzero je jedan od vodećih pružalaca usluga u oblasti zatvaranja proizvodnih, nabavnih i logističkih lanaca i vodeći provajder inovacija u oblasti reciklaže plastike sa najvećim kapacitetom sortiranja u Evropi. U skladu sa vodećim principom „rešenje za svet bez otpada“, kompanija podržava više od 50.000 kupaca širom Evrope u odgovornom upravljanju materijalima koji se mogu reciklirati, pomažući im na taj način da unaprede sopstvenu održivost i sačuvaju primarne izvore. Sa oko 2.000 zaposlenih, kompanija ima promet veći od milijarde evra (2021). Prema Fraunhofer UMSICHT-u, Interzerove aktivnosti reciklaže samo u 2022. mogle bi da uštede milion tona gasova staklene bašte u poređenju sa primarnom proizvodnjom i više od 8,7 miliona tona primarnih sirovina. Kao pionir cirkularne ekonomije, kompanija Interzero je dobitnik nemačke nagrade za održivi razvoj i odgovarajuće specijalne nagrade u oblasti transformacije „Resursa“ za 2024. godinu. Za dodatne informacije posetite sajt www.interzero.de/en.