„Rešenja zatvorene petlje su rešenja za klimu“ – Interzero i njegovi partneri ponovo prestavljaju dan ekološkog duga

Berlin/Keln. Ove godine, do 1. avgusta, prema proračunima Global Footprint Netvork (GFN) za 2024. godinu, čovečanstvo je iz prirode potrošilo onoliko koliko planeta može da obnovi za čitavu godinu. Čak i bez aktivnosti reciklaže i inovativnih zatvorenih petlja kompanije Interzero, vodećeg evropskog provajdera kružnih usluga, Zemlja bi ranije doživela taj „dan ekološkog duga“, kao što su još jednom pokazale letnje kalkulacije mreže.

Interzero je, zajedno sa svojih oko 50.000 korisnika i širokim portfeljem rešenja zatvorene petlje, još jednom uspeo da odloži Dan globalnog ekološkog duga Zemlje za više od sedam minuta. Ovo je još jednom konkretan dokaz pozitivnog učinka portfelja usluga kompanije.

„Želimo da sarađujemo sa našim kupcima, kako bismo postigli pravi efekat“, kaže predsednik i vlasnik kompanije Interzero dr. Axel Schveitzer. „Dok smo fokusirani na našu viziju sveta bez otpada – gde se raspoloživi resursi koriste održivo i odgovorno – stalno tražimo nove načine da još više unapredimo ekološki dug Zemlje. Naši napori donose opipljiv uspeh.“

Udružimo snage u očuvanju životne sredine

Odlaganje dana ekološkog duga moguće je samo timskim radom. Održivo rukovanje proizvodima i ambalažom takođe mora postati nova realnost za kompanije i potrošače. Od jednog do drugog kraja lanca vrednosti: počevši od dizajna proizvoda (sa fokusom na trajnost, popravljivost i recikliranje) i nastavljajući sa ponovnom upotrebom i konačnim recikliranjem. Za to treba uspostaviti opšti okvir i podsticaje.

 

„Rešenja zatvorene petlje su rešenja za klimu“, kaže Sebastian Kroll, izvršni direktor Interzero Circular Solutions. „Da bi se povećala količina dragocenih sirovina kojima se može upravljati u petlji, teorijski pristupi zahtevaju i volju da se ove ideje sprovedu. Ponosan sam što počinjemo da radimo upravo to za sve više proizvoda u raznim industrijama. Međutim, ne počivamo na lovorikama: tih 7 minuta i 12 sekundi vidimo samo kao prekretnicu na našem putu da zamenimo pretežno linearne načine poslovanja istinski kružnom ekonomijom“, nastavlja Kroll.

 

Interzero radi sa svojim klijentima na očuvanju prirodnih resursa. Brend VAUDE je razvio prvu torbu za bicikle napravljenu od 100% recikliranog plastičnog otpada. Reciklirana plastika korišćena u ovom primeru dolazi iz Interzero-a. Interzerovi stručnjaci za pakovanje takođe sarađuju sa ALDI-jem u kontinuiranom procesu unapređenja pakovanja proizvoda sopstvenog brenda, dok se dobavljač energije EnBV oslanja na knov-hov provajdera kružnih usluga u oblasti IT obnove.

Napomena o metodologiji obračuna:

Global Footprint Network zasniva svoje proračune na alatu za preračunavanje resursa  koji se zove Ekološki otisak. Uz pomoć ovih proračuna, neprofitna organizacija upoređuje trenutne potrebe za resursima čovečanstva i stanovništva zemlje sa kapacitetom Zemlje za biološku regeneraciju. Bogatstvo podataka za procenu doprinosa Interzero-a očuvanju resursa dostupno je, između ostalog, u studiji „Resources saved by recycling“ koju je sproveo Fraunhofer institut za životnu sredinu, bezbednost i energetsku tehnologiju UMSICHT. Kompanija Interzero jednom godišnje daje zadatak ovim naučnicima da odrede količinu gasova staklene bašte u životnoj sredini, ušteđenih recikliranjem materijala koji se mogu reciklirati.

O Interzero-u

Interzero je jedan od vodećih pružalaca usluga u oblasti zatvaranja proizvodnih, nabavnih i logističkih lanaca i vodeći provajder inovacija u oblasti reciklaže plastike sa najvećim kapacitetom sortiranja u Evropi. U skladu sa vodećim principom „rešenje za svet bez otpada“, kompanija podržava više od 50.000 kupaca širom Evrope u odgovornom upravljanju materijalima koji se mogu reciklirati, pomažući im na taj način da unaprede sopstvenu održivost i sačuvaju primarne izvore. Sa oko 2.000 zaposlenih, kompanija ima promet veći od milijarde evra (2021). Prema Fraunhofer UMSICHT-u, Interzerove aktivnosti reciklaže samo u 2022. mogle bi da uštede milion tona gasova staklene bašte u poređenju sa primarnom proizvodnjom i više od 8,7 miliona tona primarnih sirovina. Kao pionir cirkularne ekonomije, kompanija Interzero je dobitnik nemačke nagrade za održivi razvoj i odgovarajuće specijalne nagrade u oblasti transformacije „Resursa“ za 2024. godinu. Za dodatne informacije posetite sajt vvv.interzero.de/en.