Priča o uspehu: Smanjenje uticaja na životnu sredinu kvalifikacija za muško Svetsko prvenstvo u floorballu (WFCQ)

Uvod: Poslednjih godina tema održivog razvoja postaje sve značajnija, što je podstaklo organizacije širom sveta da procene svoj ekološki otisak. Na čelu ovog pokreta, naš tim je sproveo sveobuhvatnu analizu uticaja Svetskog prvenstva u floorballu za muškarce (VFCK) na životnu sredinu. Korišćenjem Environmental Sustainability Dashboard-a ili koristeći kontrolnu tablu za održivost životne sredine (ESD), koju je razvila kompanija Interzero, krenuli smo na put procene i smanjenja karbonskog otiska ovog važnog sportskog događaja.

Kontekst: VFCK (Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u floorballu) održane su u Škofjoj Loki, Slovenija od 31. januara do 4. februara 2024. godine. Učestvovalo je pet timova iz sledećih zemalja: Slovenije, Belgije, Švajcarske, Italije i Danske zajedno sa predstavnicima Međunarodne floorbol federacije (IFF). Učestvovalo je ukupno 216 ljudi, uključujući sportiste i osoblje, 2.453 posetioca, 33 volontera i lokalne radnike.

Izazov: Izračunavanje ugličnog otiska VFCK lokacije

Izazov je bio jasan: kako možemo osigurati da VFCK takmičenje za muškarce, uzbudljiv prikaz atletizma i sportskog duha, bude u skladu sa našom posvećenošću održivosti? Zadatak je bio izazovan, jer je trebalo uzeti u obzir nekoliko dimenzija, uključujući funkcionisanje prostora, logistiku i transport, komunikacijske aktivnosti, pripremu izložbe, smeštaj i ugostiteljske usluge. Ipak, uz pomoć posvećenog tima i našeg Environmental Sustainability Dashboard-a, punom snagom smo se uhvatili u koštac sa izazovom.

VFCK domaćin je bila Arena Poden u Škofjoj Loki (Slovenija) tokom trajanja događaja.

iff logo

Sledeće kategorije uticaja su uzete u obzir za izračunavanje gasova staklene bašte koji se mogu pripisati mestu događaja:

  1. Sagorevanje stacionarnih goriva.
  2. Potrošnja električne energije, uopšte
  3. Potrošnja toplote/hlađenja u mreži.
  4. Potrošnja vode.
  5. Odlaganje otpada.

Rešenje: Naša metodologija se zasnivala na principima procene životnog ciklusa (LCA), što je obezbedilo da se svaki aspekt događaja pažljivo ispita u smislu njegovog uticaja na životnu sredinu. Od kvantifikacije emisija gasova staklene bašte do procene stvaranja otpada i transporta, nijedan detalj nije zanemaren. Korišćenjem platforme Environmental Sustainability Dashboard, bili smo u mogućnosti da prikupimo i analiziramo podatke iz različitih izvora, uzimajući u obzir međunarodno priznate standarde kao što je Globalna inicijativa za izveštavanje (GRI).

Rezultati/Ishodi: Rezultati naše analize su bili edukativni i korisni. Sa ukupnim ugljeničnim otiskom od 108,1 tona ekvivalenta CO2, stekli smo dragocen uvid u oblasti u kojima bi naši napori mogli da donesu najveću razliku. Pokazalo se da je transport najuticajnija dimenzija, koja čini 52% ugljičnog otiska događaja, uglavnom zbog avionskog transporta. Zatim slede smeštaj i hrana, što je značajno doprinelo ukupnim emisijama.

Međutim, naoružani ovim saznanjima, nismo se zaustavili samo na proceni. Umesto toga, predložili smo ciljane strategije za smanjenje uticaja na životnu sredinu. Od promovisanja održivih opcija putovanja za učesnike do optimizacije korišćenja energije na mestu održavanja i smanjenja otpada, svaka mera ublažavanja je vođena našom posvećenošću održivosti.

Do kraja VFCK turnira za muškarce, ne samo da smo postigli svoj cilj da kvantifikujemo uticaj događaja na životnu sredinu, već smo takođe pokazali našu nepokolebljivu posvećenost održivosti. Zajedničkim naporima i inovativnim rešenjima, pretvorili smo sportski događaj u šampiona ekološke odgovornosti i postavili novi standard za buduća prvenstva širom sveta.

Konačno, uspeh naše VFCK Men’s Sustainability Initiative je svedočanstvo moći donošenja odluka zasnovanog na podacima i kolektivne akcije. U budućnosti, ostajemo posvećeni nastavku naših napora ka održivom razvoju, osiguravajući da buduće generacije mogu uživati u sportskim radostima bez ugrožavanja zdravlja naše planete.

Šta je Environmental Sustainability Dashboard?

Kontrolna tabla za održivost životne sredine (ESD) je Interzero rešenje dizajnirano da vodi i podržava klijente u integraciji održivosti u njihovu poslovnu strategiju. ESD se sastoji od nekoliko koraka, od analize konteksta do formulisanja akcionog plana za održivi razvoj. Među ovim koracima, ključni element je ESD alat, onlajn platforma dizajnirana da pomogne kompanijama da izračunaju različite uticaje na životnu sredinu, društvo i upravljanje u vezi sa njihovim glavnim aktivnostima i/ili proizvodima.

Procena uticaja uzima u obzir različite dimenzije kao što su emisije, energija, materijali, voda i otpad. Može se izračunati broj ključnih pokazatelja učinka (KPI), kao što su emisije gasova staklene bašte ili uticaj materijala na životnu sredinu. Svaka dimenzija zahteva specifične podatke za izračunavanje odgovarajućeg skupa izlaza.