Dokazi su jasni: kružno kretanje je dobro za životnu sredinu.

+++ Prema podacima iz studije iz 2021. godine, Interzero-ova rešenja kružne petlje smanjila su 1 milion tona emisije gasova staklene bašte uz uštedu 12,5 miliona tona primarnih resursa. Izbegnuti su troškovi od 199 miliona evra za ekološku štetu.

+++ Interzero predstavlja podatke iz nove studije Fraunhofer instituta za životnu sredinu, bezbednost i energetsku tehnologiju UMSICHT ​​na K 2022, sajmu za plastiku i gumu Berlin/Keln. Svake godine, Interzero, kao vodeći evropski provajder usluga cirkularne ekonomije, postavlja sebi isto pitanje: koje vrste ekološke štete zapravo izbegavaju naša rešenja za kupce i kako to stvara potencijalne uštede za društvo?

 

Studija „resurses SAVED by recycling“ koju je danas objavio Fraunhofer UMSICHT ​​ponovo pruža dokaz jasnog pozitivnog efekta. U 2021. godini, Interzero je postigao neke značajne ekološke prekretnice. Upravljajući ukupno 1,8 miliona tona materijala u petlji, Interzero i njegovi klijenti su uspeli da uštede oko 12,5 miliona tona primarnih resursa u 2021. godini, dok su takođe smanjili emisije gasova staklene bašte za oko milion tona. Bez napora Interzero-a, troškovi ekološke štete uzrokovane klimom iznosili bi ukupno 199 miliona evra (koristeći metode obračuna troškova nemačke Savezne agencije za životnu sredinu). Primarni resursi ušteđeni ove godine su ekvivalentni 5.227 potpuno izraslih stabala sekvoje.

 

Predsednik i akcionar Interzero-a dr, Axel Schweitzer: „Vručina, suša, poplave, bolesti i glad – posledice klimatskih promena i prekomerne eksploatacije prirodnog okruženja sada se sve više osećaju širom sveta. Svake godine koristimo ovu studiju da procenimo rezultate napora koje ulažemo zajedno sa našim klijentima i partnerima. Objavljujući studiju, međutim, takođe želimo da podvučemo efikasnost upravljanja resursima zatvorenog ciklusa kao ekološkog i ekonomskog alata za suprotstavljanje katastrofalnom ponašanju čovečanstva prema životnoj sredini i klimatskim promenama. Cirkularna ekonomija nudi ogromne mogućnosti koje ne smemo gubiti iz vida, posebno imajući u vidu napetu situaciju u Evropi i s tim povezan rast cena energije. Svi detalji o trenutnoj studiji biće objavljeni na sajmu K 2022, koji traje od 19. do 26. oktobra u Dizeldorfu. Na ovom događaju, najvećem svetskom sajmu za plastiku i gumu, stručnjaci iz Interzero Plastics Recycling će predstaviti inovativne tehnologije i usluge za reciklažu plastike, kao i objasniti ekološke prednosti recikliranja u odnosu na primarnu proizvodnju.

 

Prema proračunima istraživača Fraunhofer instituta, upotreba Interzeroove reciklirane plastike „Prociclen“ smanjuje emisije štetnih za klimu za 56 procenata u poređenju sa upotrebom primarne plastike napravljene od sirove nafte. Već dugi niz godina, Interzero radi sa Fraunhofer UMSICHT ​​na izradi naučnih procena ušteda ostvarenih sopstvenim aktivnostima zatvorenog kruga. Kompanija je takođe zasnovala nedavnu komunikacijsku kampanju na proračunima stručnjaka Fraunhofera. Pod nazivom „Jedan svet. Zero Waste. Let´s #MoveTheDate’, Interzero skreće pažnju na očuvanje prirodnih resursa. Prema metodama koje koristi Global Footprint Netvork, Interzero vraća planeti 10 puta više regenerativnog kapaciteta za stvaranje vrednosti u vrednosti od jednog evra nego što globalna zajednica oduzima za taj isti evro. Izraženo u terminima vremena, Interzero „pokreće sat unazad“ na Dan prekoračenja Zemlje – koji je već postignut 28. jula 2022. – za 4 minuta i 20 sekundi, ili za 2 sata i 20 minuta kada se računa samo u Nemačkoj. Dr Axel Schweitzer: „Iako ove brojke o satima i minutima na prvi pogled mogu izgledati trivijalno, one pokazuju da čak i poslovna praksa kompanije srednje veličine kao što je Interzero može da napravi razliku na globalnom nivou, i motivišu nas da nastavimo naš rad u budućnost. Želimo da ohrabrimo sve u našoj neposrednoj mreži da doprinesu održivoj ekonomiji zatvorene petlje i pomognu da se zaustavi sve veća eksploatacija naše planete.

POGLEDAJTE NAŠ VIDEO O STUDIJI: